Wat zijn gezondheidsproducten?

Gezondheidsproducten

Gezondheidsproducten zijn geen geneesmiddelen, maar een speciale categorie producten die onder de warenwet vallen. Een waar wordt gezien als gezondheidsproduct op het moment dat het gezondheid gerelateerde effect de belangrijkste claim is. Er zijn twee soorten: voor inwendig gebruik of voor uitwendig gebruik.

Inwendig gebruik

Gezondheidsproducten voor inwendig gebruik zijn meestal voedingssupplementen. Het zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op de normale voeding. Voedingssupplementen komen voor als capsules, pastilles, tabletten, pillen, zakjes poeder, druppels ed. Vitamines zijn de bekendste voedingssupplementen. Maar er zijn er véél meer. Denk aan producten met mineralen, kruiden, visolie of probiotica.
 

Uitwendig gebruik

Voor gezondheidsproducten die uitwendig worden gebruikt, zoals crèmes en zalven, is een indicatieve lijst met voorbeeldclaims opgesteld die in de aanprijzing van deze producten mogen worden gebruikt.

Gezondheidsproduct of geneesmiddel? Dat is een belangrijk verschil voor de claims die gemaakt mogen worden.

Suzanne Groenenberg, specialist gezondheidsreclame

Uitgelicht

5 redenen om ons in te schakelen

5 redenen om ons in te schakelen

Reclame voor zelfzorgproducten is toegestaan. Wel zijn er regels waaraan adverteerders zich moeten houden. De Keuringsraad houdt toezicht op naleving van deze regels, maar doet nog veel meer. We geven 5 goede redenen om ons in te schakelen. 

Lees verder
Zelfregulering

Zelfregulering

De basis van de Keuringsraad is zelfregulering. Dat houdt kortgezegd in: verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen om zo een proces doelgericht te voltooien.
 

Lees verder
 Claims over de weerstand op een rij!

Claims over de weerstand op een rij!

In de herfst- en wintermaanden is er veel aandacht voor je weerstand. Op supplementen mogen verschillende claims staan over het immuunsysteem, oftewel de weerstand. Voorwaarde is dat er specifieke weerstandsvitamines en -mineralen voorkomen in het supplement. We zetten ze op een rij én geven aan welke claims zijn goedgekeurd.

Lees verder

Ik wil de Keuringsraad inschakelen

Direct naar inschrijven of Klantportaal

Ik ben op zoek naar informatie

Direct naar codes en andere basisdocumenten
Copyright: © alle rechten voorbehouden door Keuringsraad, KOAG/KAG